IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранителните стоки и дрехите подкрепят ръста при продажбите на дребно в еврозоната

Въпреки ограничителните мерки и националните блокади продажбите на дребно през декември нарастват с 0,6% на годишна база и с 2% спрямо ноември, изчислява Евростат

21:33 | 04.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на дребно в еврозоната през декември се възстановяват с повече от прогнозираното, тъй като ръстът при покупките на потребителски стоки около празниците подкрепя увеличението на продажбите на месечна база, като Франция и Белгия отчитат двуцифрен ръст, съобщава Ройтерс, цитирайки статистическата служба на Европейския съюз (ЕС) Евростат. 

Според данните продажбите на дребно в 19-те страни в еврозоната са нараснали с 2% на месечна база през декември, надминавайки прогнозата на анкетирани от Ройтерс икономисти за 1,6-процетнтен ръст.

На годишна база продажбите през декември 2020 г. нарастват с 0,6 на сто въпреки националните блокади в някои страни, целящи овладяване на пандемията от коронавирус.

Евростат посочва, че на месечна база продажби на обувки и дрехи се увеличават с 12,4% през декември след спада от 30,5% през ноември, компенсирайки 7-процентния месечен спад в продажбите на електронна техника и мебели и по-малкия спад при компютърното оборудване и книгите, фармацевтичните продукти и онлайн пазаруването.

Нарастването на продажбите на дребно е най-силно изразено във Франция, където показателят се покачва с 22,3% спрямо ноември, както и в Белгия, където продажбите се увеличават с 15,9%, компенсирайки спада от 9,6% в Германия.

В сравнение със същия период на 2019 г. продажбите на дребно нарастват по отношение на храните, напитките и тютюна, с 5,6%, което компенсира резкия спад при бензина.

Също така продажбите на нехранителни стоки на годишна база намаляват с 0,8%, въпреки че голяма част от търговията се измества през интернет, където поръчките са се увеличили с 27,5% спрямо декември 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още